Τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυστηρή και αποφασιστική στη στάση της έναντι της Τουρκίας διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών μελών της, μετέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή και αποφασιστική στη στάση της έναντι της Τουρκίας διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και των κρατών μελών της.
Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κ. Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενόψει των προσπαθειών που καταβάλλονται για κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 θα αποτελέσει και το κύριο θέμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2020.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε αναλυτικά τις θέσεις και τα αιτήματα μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Κύπρου, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως νησιωτικό κράτος με δυσκολίες συνδεσιμότητας και απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καλώντας την ΕΕ να συνδράμει αποτελεσματικότερα στην ανάκαμψή της.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυσή της για την επόμενη επταετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε εκ νέου τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της αυξανόμενης ροής μεταναστών επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει ειδικά τα κράτη πρώτης γραμμής.
Τέλος, επεσήμανε ότι ο σεβασμός στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, καθώς και η δέσμευση σε σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν βασικές προϋποθέσεις τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να τηρούν.
Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών